Koolraap in mosterdsaus

Een simpele maar lekkere groente is koolraap. Het liefst eet ik hem met een mostersaus.

Zo maak ik dat.
Ingredienten

  • koolraap
  • 25 gram boter of margarine
  • 20 gram bloem
  • 2,5 dl melk
  • mosterd
  • zout

Koolraap

Om te beginnen snijd je de koolraap in dikke plakken. Het kontje gebruikt je niet en ook de bovenkant niet.

Koolraap schoonmaken

Schil de plakken nu. Je moet heel dik schillen in dit geval.

Koolraap schillen
Koolraap plakken schillen
Was de koolraap en snijd de plakken nu in blokjes.
Koolraap in blokjes snijden

De blokjes gaan in een pan met een beetje water en zout.
Koolraap in de pan
Kook de koolraap 20 – 25 minuten.

 

Ondertussen maak je de mosterdsaus.

Ik doe dat meestal in de magnetron, maar je kunt het ook in een pannetje maken.

Smelt de boter (+/- 25 gram) in iets dat voor de magnetron geschikt is. Ik gebruik een glazen maatbeker.

Boter voor de mosterdsaus

Blijf goed opletten, want boter smelt heel snel in de magnetron. Wil je geen spetters in je magnetron leg dan een keuken papiertje over de maatbeker (of wat je ook maar gebruikt).

 

Wanneer de boter gesmolten is, roer je in een keer de bloem er door.
Boter smelten in de magnetron
roux saus maken in de magnetron

Ik gebruik een houten lepel, omdat ik die zo dadelijk in de maatbeker kan laten zitten bij het opwarmen.
roux maken in maatbeker in de magnetron
Wanneer de bloem goed door de boter is geroerd, zet je de maatbeker weer in de magnetron. Kijk minimaal elke 5 tot 10 seconden of je boter mengsel niet aan het verbranden is.

bloem warm maken roux
Wanneer het mengsel er ongeveer zo uit ziet is het goed.

Dan kun je, in een keer, de melk toevoegen en gaan roeren.

melk toevoegen roux
mosterdsaus maken voor de koolraap
Eerst roer je een tijdje en dan zet je de maatbeker weer even in de magnetron, dan weer roeren, weer even in de magnetron enz. net zo lang tot je een gladde dikke massa hebt. Heb je klontjes dan moet je meer roeren. In noodgevallen kun je een garde gebruiken om de klontjes weg te werken.

roux roeren en verwarmen

Tot slot schep je de mosterd erdoor. Ik gebruikte een eetlepel, maar dat hangt af van je smaak en hoe sterk de mosterd is.

mosterd door de roux
Wanneer de koolraap gaar is, meng je de koolraap met de mosterdsaus en klaar!

koolraap met mosterdsaus in de pan

Eet smakelijk!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *